czwartek, 14 kwietnia 2016

Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce

Nigdy nie traktowałam przepisów kulinarnych jako wzorców, które powinnam ślepo naśladować. Stanowią dla mnie przede wszystkim źródło inspiracji do poszukiwania własnych rozwiązań i nowych smaków. Dlatego cenię sobie książki kucharskie, które pozwalają na modyfikację zawartych w nich receptur.
"Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania" do takich właśnie należy i choć trafiła do naszej biblioteczki całkiem niedawno, a na dodatek jestem zdeklarowanym mięsożercą, to jednak jest to poradnik kulinarny z którego zamierzam korzystać.
Na chwilę obecną przygotowałam z niej tylko kilka potraw między innymi:
- doskonały mus z surowej czekolady,  (przepis podam niebawem)
- odpowiednik "Nutteli" czyli surowellę,
- barszcz rosyjski z dodatkiem kiszonej kapusty oraz
- rewelacyjny, a przede wszystkim bardzo zdrowy dżem z jagodami goji.
I właśnie przepisem na ten ostatni smakołyk chciałabym się z Wami podzielić.
Nie obyło się bez moich modyfikacji, ale tym razem były one naprawdę niewielkie.
Kiedy w sklepach pojawią się już polskie truskawki zamierzam przygotować ten dżem także w wersji  pasteryzowanej „na zimę
Nie będzie to już co prawda „raw food”, ale…. przecież nie muszę być w 100% witarianką :)

Poniżej znajdziecie więc dwa przepisy – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami.

Ps.
Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl 

Składniki

Oryginalny przepis opublikowany w


Przepis po moich modyfikacjach

  • 150 g mrożonych truskawek, rozmrożonych
  • 100 g mrożonych malin, rozmrożonych
  • 2 łyżki surowego miodu lub nektaru z agawy
  • 30 g jagód goji namoczonych w 120 ml wody przez 2-4 godziny
  • 2 łyżki nasion chia

  • 250 g świeżych truskawek
  • 100 g świeżych malin
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki jagód goji namoczonych w 100 ml wody przez 2  godziny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny



Przygotowanie
Zmiel truskawki, maliny i miód w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S [Zmieliłam zwykłym blenderem]
Dodaj namoczone jakody  goji  i nasiona chia, następnie kilka razy zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aż jagody goji będą rozdrobnione, ale wciąż w kawałkach. [Rozdrobniłam wszystko dokładnie]
Przełóż dżem do wysterylizowanego słoika z nakrętką i przechowuj w lodówce do pięciu dni

http://platon24.pl/ksiazki/kuchnia-raw-food-smaczne-dania-bez-gotowania-99908/

http://platon24.pl/ksiazki/kuchnia-raw-food-smaczne-dania-bez-gotowania-99908/













        

4 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...