4/14/2016

Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce

Dżem z jagód goji i nasion chia przygotowałam na podstawie przepisu znalezionego w w książce "Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania".
Ponieważ nigdy nie traktowałam przepisów kulinarnych jako wzorców, które powinnam ślepo naśladować, więc nie obyło się bez wprowadzenia kilku zmian.
Dżem z jagód goji i nasion chia należy do tej grupy przepisów, które bez obaw możemy dostosować do własnych upodobań kulinarnych.
Poniżej znajdziecie więc dwa warianty pysznego dżemu z jagód goji i nasion chia – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami.

Dżem z jagód goji i nasion chia - składniki


Oryginalny przepis opublikowany w
"Kuchnia Raw Food
Smaczne dania bez gotowania"


Przepis po moich modyfikacjach

  • 150 g mrożonych truskawek, rozmrożonych
  • 100 g mrożonych malin, rozmrożonych
  • 2 łyżki surowego miodu lub nektaru z agawy
  • 30 g jagód goji namoczonych w 120 ml wody przez 2-4 godziny
  • 2 łyżki nasion chia

  • 250 g świeżych truskawek
  • 100 g świeżych malin
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki jagód goji namoczonych w 100 ml wody przez 2  godziny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dżem z jagód goji i nasion chia - przygotowanie

Zmiel truskawki, maliny i miód w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S
Dodaj namoczone jagody goji i nasiona chia, następnie kilka razy zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aż jagody goji będą rozdrobnione, ale wciąż w kawałkach (ja rozdrobniłam wszystko dokładnie)
Przełóż dżem do wysterylizowanego słoika z nakrętką i przechowuj w lodówce do pięciu dni

http://platon24.pl/ksiazki/kuchnia-raw-food-smaczne-dania-bez-gotowania-99908/

4 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger