sobota, 12 marca 2016

Sosy do jajek na zimno

Święta coraz bliżej, więc temat jak najbardziej na czasie. Nie musimy przecież jadać jajek tylko z majonezem. Smacznym urozmaiceniem mogą być sosy na bazie majonezu  z domieszką jogurtu).
Te tradycyjne wielkanocne przysmaki będą jeszcze bardziej efektowne dzięki naczyniom firmy Glasmark - polskiej rodzinnej firmy z wieloletnią tradycją w produkcji i zdobieniu wyrobów ze szkła i ceramiki. To właśnie w internetowym sklepie firmowym KupSzkło.pl możecie obejrzeć całą kolekcję, w tym widoczną na zdjęciach trójdzielną salaterkę

Poniżej kilka propozycji na wielkanocne sosy do jajek - mam nadzieję, że wam zasmakują :)

Sos chrzanowy
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Sos pikantny
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 drobno posiekana papryczka chili lub 1/2 (lub więcej) łyżeczki chili w proszku
  • opcjonalnie pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki sosu tabasco
  • sól i pieprz do smaku
Sos tatarski
  • 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 3-4 grzybki marynowane drobno posiekane
  • 1  ogórek konserwowy drobno posiekany
  • opcjonalnie 1 bardzo mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie tych sosów jest banalnie proste - wystarczy tylko.....  wymieszać wszystkie składniki

http://www.kupszklo.pl/

http://www.kupszklo.pl/



2 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...