poniedziałek, 28 marca 2016

Sos z awokado do jajek, mięs i kanapek

Sos z awokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty.

Składniki
  • 1 duże, bardzo dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu  (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty)
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka majonezu.
  • opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili
Przygotowanie
Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ.  Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji.

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten sos, zwłaszcza wyobrażam do sobie z jajkiem gotowanym na twardo.

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...