3/22/2016

Roladki z cukinii lub bakłażanów


Nie jest to bynajmniej mój autorski przepis - pomysł zaczerpnęłam z książki Olii Hercules - "Mamuszka. Od Lwowa do Baku" o której pisałam Wam już na naszym blogu czytelniczym - tutaj link do recenzji.
Podobnie jak wiele innych przepisów zamieszczonych w tej publikacji, także roladki bakłażanów (lub jak w mojej wersji z cukinii) to prosta i tania ukraińska przystawka pozwalająca wykazać się dużą dozą kulinarnej inwencji.
Nie wymaga przy tym umiejętności godnych szefa kuchni pięciogwiazdkowej restauracji, a zachwyca smakiem i doskonale prezentuje się na stole.
Myślę, że zarówno Wam, jak i Waszym gościom takie roladki przypadną do gustu :)
Śmiało możecie też przygotować inne potrawy proponowane przez Olję - wszystkie, które dotychczas wypróbowałam są wyjątkowo smaczne, a przy tym nie rujnują portfela.

Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny i mój, zaznaczony kursywą.


Oryginalny przepis opublikowany w
Przepis po moich modyfikacjach
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w długie paski
  • 12 gałązek koperku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 8-10 łyżek dobrze odsączonego labnehu (tutaj przepis) lub innego sera np. koziego lub mozzarelli lub fety lub sera pleśniowego***
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 papryczki chili pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski lub kilka suszonych pomidorów również pokrojonych w paski
  • 12 gałązek koperku lub listków mięty lub bazylii lub kolendry
  • sól morska,  świeżo zmielony czarny pieprz i opcjonalnie chili w płatkach
*** - jeśli używam mozzarelli lub sera pleśniowego to nie dodaję do nich czosnku

Przygotowanie
Pokroić bakłażany wzdłuż na plasterki grubości 5 mm [pokroiłam cukinie w 3 mm plasterki]
Posmarować patelnię grillową olejem słonecznikowym i smażyć bakłażany [w moim przypadku cukinię]  partiami z jednej strony, aż przyrumienią się mocno i pojawią się na nich ciemnobrunatne paski.  Plasterki bakłażana [lub cukinii] muszą zmięknąć na tyle, aby bez trudu można było je zrolować. Jeśli patelnia wyschnie należy posmarować ją olejem.
W misce wymieszać śmietanę z czosnkiem. [użyłam labnehu, ale w tym wariancie sprawdzi się każdy inny kremowy serek]. Doprawić mocno solą i pieprzem. Posmarować lekko każdy plasterek bakłażana z jednej strony.
Ułożyć w poprzek po 2 paski papryki i gałązkę koperku. Zrolować i podawać.

Inne możliwe warianty nadzienia do roladek z bakłażanów lub cukinii
- ser feta lub mozzarela, suszone pomidory w oliwie, listki mięty lub kolendry lub bazylii, ulubione przyprawy
- szynka parmeńska lub inna dobra szynka, mozzarela lub kremowy biały ser, szczypiorek, ulubione przyprawy
- gęsty kremowy biały ser (np. Almette) wymieszany z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą lub ze szczypiorkiem, papryka, ulubione przyprawy
- mozarella, ulubione pesto, suszone pomidory w oliwie
- wędzony łosoś, gęsty kremowy biały ser lub feta, suszone pomidory w oliwie,
-  grillowane paski z piersi kurczaka, cienkie paski papryczki chili, ketchup
- kremowy biały ser wieszany z drobno pokrojoną rzodkiewką, sól i pieprz do smaku

Wariantów jest pewnie tyle, ilu kucharzy, ale tym co najbardziej mi się podoba w książce "Mamuszka" jest właśnie, fakt, że przygotowując jakaś potrawę nie staję się niewolnikiem przepisu i mogę go modyfikować wg własnych upodobań, nie tracąc przy tym walorów smakowych.

http://platon24.pl/ksiazki/mamuszka-97783/


http://platon24.pl/ksiazki/mamuszka-97783/http://platon24.pl/ksiazki/mamuszka-97783/




2 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger