Domowy majonez na święta i nie tylko

Nie ma chyba smaczniejszego dodatku do sałatek, past, dipów i jajek na twardo niż domowy majonez. Na sklepowych półkach mamy co prawda do wyboru pełną gamę wszelakich majonezów, ale oprócz jajek, oleju i przypraw najczęściej zawierają też..... konserwanty i zupełnie zbędne naszemu organizmowi dodatki w postaci np. substancji zagęszczających czy barwników.
Po co więc je kupować, skoro przygotowanie domowego majonezu jest banalnie proste.

Składniki - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 250-350 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 2 jajka (opcjonalnie można dodać tylko żółtka)
  • 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić białym octem winnym lub octem jabłkowym lub dodać po 1 łyżce soku z cytryny i i 1 łyżce octu winnego) - w ramach eksperymentu dodałam tym razem sok z limonki
  • 1 łyżeczka ostrej lub łagodnej musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego miodu  lub cukru pudru
Przygotowanie
Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju umieszczamy w wysokim wąskim pojemniku do miksowania lub słoiku i miksujemy za pomocą blendera tzw. żyrafy wlewając powoli bardzo cienkim strumieniem olej

Domowy majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Uwaga
Im gęstszy chcemy uzyskać majonez tym więcej dodajemy oleju - dlatego w przepisie podałam przedział od 250 do 350 ml

Domowy majonez na święta i nie tylko
Domowy majonez na święta i nie tylko

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: