Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

najlepszy przepis na wilgotną babkę z likierem jajecznym.

 
Babka z ajerkoniakiem jest puszysta, wilgotna i bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie ciasto z  dodatkiem likieru jajecznego smakuje jak z najlepszej cukierni. Jest tak samo pyszne jak francuska babka ponczowa. Ten prosty przepis na babkę z ajerkoniakiem wykorzystuję od bardzo wielu lat, ponieważ moim zdaniem to najlepszy przepis na wielkanocną babkę z adwokatem. Delikatna babka ajerkoniakowa jest świetną propozycją nie tylko na Wielkanoc.
 

Babka z ajerkoniakiem

proporcje na 3 małe formy lub 1 bardzo dużą
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml ajerkoniaku 
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mąka do oprószenia formy
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji

Babka z ajerkoniakiem przepis

Wszystkie składniki na babkę ajerkoniakową powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

2. .Jajka utrzyj cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.

3. Nie przerywając ucierania powolutku, wąską stróżką lub za pomocą lejka stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać wymieszane mąki i jeszcze przez chwilę ucieraj

4. Formę do babki posmaruj cieniutko masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.

5. Masę przelej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni. przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

 
babka-z-ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: