wtorek, 29 marca 2016

Babka z ajerkoniakiem

Puszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek.

Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml ajerkoniaku 
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mąka do oprószenia formy
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji
Wykorzystany sprzęt
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym za pomocą lejka dołączonego do Extra Szefa Tupperware  stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać wymieszane mąki i jeszcze chwilę ucierać.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i  piec w temperaturze 180°C  przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Smacznego :)
  


1 komentarz:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...