3/29/2016

Babka z ajerkoniakiem

Puszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek.

Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 bardzo dużą
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml ajerkoniaku 
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mąka do oprószenia formy
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym za pomocą lejka  stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać wymieszane mąki i jeszcze chwilę ucierać.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Smacznego :)
  
Babka z ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem

1 komentarz:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger