Babka piaskowa wielkanocna

Lulu narzekała ostatnio, że nie potrafi zrobić babki piaskowej a bardzo ją lubi. Babka piaskowa zawsze kojarzy mi się, że świętami Wielkiej Nocy, a ponieważ Wielkanoc tuż - tuż to mam nadzieję, że tym przepisem sprawię zarówno Jej, jak i Wam  nieco radości i ułatwię przygotowania do tych chyba najbardziej radosnych świąt.
Babka wyszła idealnie - lekka jak puch, delikatna, z lekko cytrynowym aromatem - jednym słowem doskonała na wielkanocny stół :)

Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 4 duże jajka (lub 5 małych)
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno dodawać po jednym żółtku.
Do utartej masy dodać mleko, sok z cytryny (lub aromat cytrynowy) oraz przesiane mąki (opcjonalnie można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Z białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki)  wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Smacznego 







Komentarze

  1. Ta babka to moja zmora - rzadko mi wychodzi;) ta wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  2. Odważyłam się i zrobiłam, i wyszła.:)
    Ma święta też zrobię, bo teraz to próba była, pyszna próba.
    lulu

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie puszyste i lekkie babki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: