sobota, 19 marca 2016

Babka piaskowa wielkanocna

Lulu narzekała ostatnio, że nie potrafi zrobić babki piaskowej a bardzo ją lubi. Babka piaskowa zawsze kojarzy mi się, że świętami Wielkiej Nocy, a ponieważ Wielkanoc tuż - tuż to mam nadzieję, że tym przepisem sprawię zarówno Jej, jak i Wam  nieco radości i ułatwię przygotowania do tych chyba najbardziej radosnych świąt.
Babka wyszła idealnie - lekka jak puch, delikatna, z lekko cytrynowym aromatem - jednym słowem doskonała na wielkanocny stół :)

Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 4 duże jajka (lub 5 małych)
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno dodawać po jednym żółtku.
Do utartej masy dodać mleko, sok z cytryny (lub aromat cytrynowy) oraz przesiane mąki (opcjonalnie można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Z białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki)  wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Smacznego 







6 komentarzy:

  1. Ta babka to moja zmora - rzadko mi wychodzi;) ta wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam ją pierwszy raz, zakalca nie mam :)

      Usuń
  2. Odważyłam się i zrobiłam, i wyszła.:)
    Ma święta też zrobię, bo teraz to próba była, pyszna próba.
    lulu

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie puszyste i lekkie babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj upiec - nie będziesz żałować :)

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...