niedziela, 28 lutego 2016

Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru

W księgarniach pojawiło się ostatnimi czasy bardzo dużo ciekawych poradników kulinarnych. Testuję więc kolejne przepisy z naszych książkowych "zdobyczy". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji  "Pysznie i zdrowo  od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN"
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych,  więc kiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia.
Jeśli jednak nie lubicie marchewki, to gwarantuję Wam, że w tej publikacji znajdzie wiele innych nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie dostępnych produktów.

Składniki
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml soku jabłkowego 100%
  • 1 kg marchwi
  • 3 jabłka
  • 2 szalotki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego (zastąpiłam zwykłym masłem)
  • sól i pieprz do smaku 
  • opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy)
  • śwież kolendra do dekoracji
Przygotowanie
Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion (ugotowałam około 1 litra bulionu).
Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili.
Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Zupę posypujemy cząstkami jabłek i kilkoma listkami świeżej kolendry.

4 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...