piątek, 5 lutego 2016

Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05

Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym kraju jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało.
Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką.
Był to też pierwszy test naszego nowego robota kuchennego MRK-05 firmy MPM SA
Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku robot kuchenny  MRK-05 okazał się dla nas idealnym rozwiązaniem. Z jednej strony kompaktowy rozmiar, z drugiej ilość i różnorodność funkcji oraz moc urządzenia (700W) doskonale spełniły nasze oczekiwania.
Robot świetnie poradził sobie z ubiciem sztywnej piany z białek i pokrojeniem jabłek.
Reasumując - robot kuchenny MRK-05 cechuje wiele pomysłowych i bardzo przemyślanych  rozwiązania, które ułatwiają codzienne prace w każdej kuchni, a przy tym bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym blacie :)

Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm

Ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę.
Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta  oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki.

Nadzienie z jabłek
  • 2 - 2,5 kg jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek)
  • 80 - 100 gramów brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
Przygotowanie jabłek
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować.

Beza
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy
Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.

Przygotowanie szarlotki
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę,  zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.
Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka.

nasza dzisiejsza szarlotka :)

Na życzenie Ani podaję parametry robota kuchennego MRK-05

Funkcje:
  • płynna regulacja prędkości i  funkcja „TURBO”
  • pojemnik malaksera (2000 ml)
  • pojemnik (400ml) z nożem ze stali nierdzewnej do siekania i rozdrabniania
  • pojemnik z pokrywką (600 ml)
  • przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek
  • przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze
  • przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów
  • mieszadło do wyrabiania ciasta
  • dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców
  • tarcza do ucierania ziemniaków
  • lampka kontrolna stanu pracy
  • uchwyt do zawieszania

4 komentarze:

  1. Aż ślinka leci, takie ciacho to sama przyjemność.
    lulu

    OdpowiedzUsuń
  2. Nareszcie przepis na szarlotkę który spełnia moje smaki, kradnę 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny ten twój robot

    OdpowiedzUsuń
  4. ....chyba sobie jutro upiekę....tylko muszę wysłać "starszego" po renety :)

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...