wtorek, 19 stycznia 2016

Libańska mieszanka siedmiu przypraw

Mieszanka przyprawowa 7 smaków jest bardzo popularna w krajach Zatoki Perskiej i w zależności od regionu różni się nieco składem, W Arabii Saudyjskiej są to zazwyczaj wymieszane w równych proporcjach czarny pieprz, kumin, kardamon, cynamon, kolendra, kozieradka i sól.
Samar w swojej książce "Hummus, za’atar i granaty"  podała recepturę mieszanki używanej w Libanie, która nieco różni się od saudyjskiej, do której jestem przyzwyczajona. A ponieważ książka Samar mnie urzekła, więc postanowiłam wypróbować Jej przepis.
Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw.
Recenzja książki jest dostępna tutaj 

Składniki
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami wiśni wonnej)
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i...  gotowe :)
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.

Uwaga
Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw.

http://platon24.pl/ksiazki/hummus-zaatar-i-granaty-kulinarna-podroz-po-libanie-95386/

http://platon24.pl/ksiazki/hummus-zaatar-i-granaty-kulinarna-podroz-po-libanie-95386/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...