poniedziałek, 4 stycznia 2016

Chleb farmerski z automatu

Przepyszny, delikatny w smaku chleb z chrupiącą skórkę. Doskonały na śniadanie i kolację, a przy tym smaczny także następnego dnia.
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że maszyna do wypieku chleba to sprzęt absolutnie idealny - zwłaszcza dla tych, którzy lubią mieć codziennie świeży, pachnący chleb, a zbytnio się przy tym nie napracować :)
W Arabii Saudyjskiej korzystaliśmy z wypiekacza firmy Palson, w domu mamy obecnie sprzęt firmy Tefal, ale coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem nowego automatu do wypieku chleba.

Składniki - proporcje na około 550g  i  800 g bochenek
  • 275g / 400 g mąki pszennej (typ od 550 do 650)
  • 70 g / 100 g  mąki żytniej (typ 720)
  • 200 / 310 ml wody
  • 1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa płynnego miodu lub melasy z buraków
  • 1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa oleju
  • 3/4 łyżeczki / 1 płaska łyżeczka soli
  • 3g / 5 g suchych drożdży
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić maszynie do chleba w następującej kolejności: miód,olej, woda, sól, oba rodzaje mąki i na końcu drożdże.
W przypadku mojej maszyny wybieram program do wypieku chleba francuskiego (przy podanych proporcjach czas potrzebny na przygotowanie chleba to 3 i pół godziny).



3 komentarze:

  1. witam a jak ja mam maszyne silvercrest i tam nie mam francuskiego

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek bardzo dobry, piekłam na programie 1 (normalny), waga 1000, czas pieczenia 3godz. i 5 min. Już połowa zjedzona. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...