W nadchodzącym 2016 roku życzymy Wam wszystkiego najsmaczniejszego oraz dokładnie tego samego, czego Wy nam życzycie :) ************************** !سنة جديدة سعيدة
Z czym kojarzy się Wam typowy polski obiad ?
Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad.
O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi.
Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej…
Od pewnego czasu nauczyliśmy się mieć w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Kiedy mają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia.…
Apetyt na Francję to pozycja od dawna wyczekiwana przez liczne grono miłośników dobrego
jedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi
zdjęciami i smakowitymi przepisami na dania kuchni
francuskiej i…. chińskiej stanowi swoisty pamiętnik Autorki.
Jest to
zarazem doskonałe kompendium wiedzy o domowej kuchni, pełnej
sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych.
…
Na dzień przed Wigilią dostaliśmy niespodziewany prezent. Madzia_61
przesłała nam książkę "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Na chwilę
obecną zdążyliśmy z niej przygotować jedynie makowiec zawijany. W
czasie świąt mieliśmy natomiast trochę czasu, aby książkę przestudiować
dość dokładnie i.... prawdę mówiąc wiele z prezentowanych tam przepisów
wykorzystujemy przez cały rok.
N…
Pierniczki, które widzicie na zdjęciu zrobiła.... 7-letnia Emilka, córka naszych przyjaciół. Pomoc ze strony mamy Emilki ograniczała się do roztopienia masła i włożenia ciastek do piekarnika.
Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :) Składniki - ilość na około 40
pierniczków 0,5
kg mąki pszennej 0,5
szklanki miodu (każdy będzie dobry z wyjąt…
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami to prawdziwy hit w naszej kuchni. Powstały na bazie przepisu blogerki kulinarnej Mimi Thorisson, Jej książka zatytułowana "Apetyt na Francję" jest moim zdaniem jednym z nielicznych poradników kulinarnych, który oprócz podawania Czytelnikowi gotowych przepisów, stanowią zarazem nieustanne źródło inspiracji.
Z Autorką "Apetytu na Francję&…
Piernik przekładany kremem i powidłami należy do moich ulubionych. Powstał w oparciu o przepis na piernik z automatu do chleba , który piekłam wielokrotnie w Al-Khobar. Mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę
z piekarnikiem, więc jedynym rozwiązaniem było korzystanie z wypiekacza. Piernik tak
zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i
Pakist…
Przepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana Boczka z forum wedlinydomowe.pl
Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi.
Na szczęście Basia spisała kiedyś ten
wyjątkowy przepis. Mama Basi
przygotowywała go z pomocą prodiża i t…
Zdrowa, smaczna a przy tym niskokaloryczna pasta serowa z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa albo świeżych warzyw. Składniki - przybliżone proporcje 400 g gęstego jogurt greckiego lub białego sera albo labnehu (przepis na labneh) 1 awokado 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku opcjonalnie 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku kilka kropli soku z cyt…
Przepełniony magią Świąt domowy makowiec, to najsmaczniejsze ciasto jakie znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec go w długiej formie keksowej, dzięki czemu makowiec nie popęka. Składniki ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopioneg…
Miód jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi lekarstw. Ma silne właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, przyśpiesza regenerację organizmu po wyczerpujących chorobach lub dużym wysiłku.
Również cynamon od wieków był stosowany jako roślina lecznicza. W medycynie
chińskiej
i ajurwedyjskiej używano go do zwalczania problemów trawiennych oraz
bóli mięśniowych i menstruacyjnych. Cynamo…
Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić.
W większości sklepów spotykamy zazwyczaj " filety a'la matias " albo " śledzie a'la matias ", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego.
Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłe…
Nigdy dotychczas nie pisałam recenzji książki kucharskiej, ale " Nobel dla papryki " nie jest zwykłą książką kucharską. To fascynująca opowieść o sztuce kulinarnej Węgier, przeplatana anegdotami i refleksami Autora. To także doskonale opracowane przepisy na przysmaki naszych "bratanków".
Po raz pierwszy z pozycją " Nobel dla papryki " Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy s…
Sałatka z ogórków kiszonych, majonezu i musztardy
prosta sałatka do obiadu.
Sałatka z ogórków kiszonych, majonezu i musztardy doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i na przykład do kotletów mielonych. No cóż, lubię majonez i nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności, a takie połączenie jest po prostu doskonałe.
Sałatka z ogórków kiszonych, majonezu i musztardy
proporcje na dwie osoby 3-4 o…
Sos tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy , ( przepis na shoarmę ) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita.
Tzatziki podajemy mocno schłodzony.
Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, która nadała tzatiki nieco więcej ostrości. Składniki: 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego *** 0,4 …
Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.
Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.
Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.
Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.