Obraz

Przyprawa węgierska

31/10 2015
kategoria  ·    ·  
Odkąd pamiętam dania kuchni węgierskiej gościły w naszym domu bardzo często. Węgierska zupa gulaszowa, leczo czy pörkölt to ulubione potrawy Starego Wielbłąda. Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej. Składniki 6-10 strączków chili, 1 główka czosnku 1 duża cebula lub dwie mniejsze 1 bar…
Obraz

Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca

29/10 2015
kategoria  ·    ·  
Pachnąca, aromatyczna, delikatna w smaku latte macchiato z puszystą mleczną pianką i subtelną nutą kwiatu muszkatołowca jest idealna na sobotnie popołudnie. Pasuje do każdego deseru, przeniesie Was w tajemniczy świat Wysp Korzennych i Indii. Składniki - proporcje na jedną filiżankę 8 g kawy (1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy) 50 ml wody gorącej wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie) …
Obraz

Nachos - domowe znaczy zdrowe

28/10 2015
kategoria  ·    ·  
Brakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ? W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej. Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem. Nachos - składniki proporcje dla 2-4 osób 150…
Obraz

Surówka z selera naciowego

27/10 2015
kategoria  ·    ·  
Seler naciowy, choć często niedoceniany i wykorzystywany znacznie rzadziej niż seler korzeniowy jest prawdziwym przyjacielem osób dbających o linię ( 14 kcal w 100 gramach) i pragnących zdrowo się odżywiać. Bogactwo witamin (m.in. witaminy C, której ma dwa razy więcej niż cytrusy), minerałów oraz działających przeciwzapalnie flawonoidów to tylko niektóre z zalet selera naciowego Tym razem Lulu pr…
Obraz

Gofry z piekarnika

26/10 2015
kategoria  ·    ·  
Gofry z piekarnika Najprostszy przepis na chrupiące gofry. Gofry z piekarnika przepis na gofry jak z gofrownicy. Gofry z piekarnika, podobnie, jak ciasteczka orzeszki przypominają mi beztroskie lata i wyprawy z koleżankami z klasy do budki, gdzie robili najlepsze gofry w mieście. Chrupiące gofry, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną uwielbiają dzieci i dorośli. Kied…
Obraz

Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano

25/10 2015
kategoria  ·    ·  
Jako, że nasze kuchenne królestwo powiększyło się o kolejne naczynia m.in. o nową 28 centymetrową głęboką patelnię postanowiłyśmy wraz z Lulu sprawdzić w praktyce, czy spełnia nasze oczekiwania. Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na….   racuchy z jabłkami. O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podcza…
Obraz

Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem

24/10 2015
kategoria  ·    ·  
Seler ma dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, ale w połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 1 seler, około 1/2 kg 1/2 kg jabłek sok z jednej cytryny 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn Przygotowanie Seler obieramy, myjemy, śc…
Obraz

Czy Ballarini Positano zaskoczy nas pozytywnie ?

23/10 2015
kategoria  ·    ·  
Chyba każdy z nas wie, jak ważnym elementem kuchennego arsenału jest dobra patelnia. Przy obecnym zalewie marek i rodzajów powłok bardzo trudno dokonać trafnego wyboru. W swojej „ kuchennej ” karierze miałam okazję sprawdzić chyba większość rodzajów patelni dostępnych w Europie i na Bliskim Wschodzie – od tych najbardziej popularnych z powłoką teflonową i ceramiczną, przez patelnie żeliwne,  pateln…
Obraz

Latte macchiato z nutą pomarańczy

22/10 2015
kategoria  ·    ·  
Miło posiedzieć w ciepłym domu przy filiżance wspaniałej aromatycznej kawy, kiedy na dworze coraz zimniej. Kawa z nutą pomarańczy jest idealna na taki romantyczny wieczór we dwoje. Rozgrzeje, pobudzi zmysły a przy tym doskonale się prezentuje w towarzystwie świec. Składniki - proporcje na jedną szklankę 1 porcja espresso 1 czubata łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 tabliczki czekola…
Obraz

Jak suszyć skórkę pomarańczową

21/10 2015
kategoria  ·    ·  
Choć suszoną skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub pole…
Obraz

Surówka z czerwonej kapusty

20/10 2015
kategoria  ·    ·  
Surówka z czerwonej kapusty Prosta surówka do obiadu z czerwonej kapusty z jabłkiem. Surówka z czerwonej kapusty to najlepsza surówka do obiadu, którą zrobisz w kilka minut. Smaczna i prosta surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem pasuje niemal do każdego drugiego dania. A ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na stole królują kapusty wszelkiego gatunku. Surówka z …
Obraz

Chipsy z mango

19/10 2015
kategoria  ·    ·  
Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące …
Obraz

"Zalewajka" idealna

17/10 2015
kategoria  ·    ·  
Uwielbiamy smak dobrej kawy. Paweł od kawy zaczyna każdy dzień, ja z kolei każdy dzień kawą kończę. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby jechać do naszej ulubionej kawiarni, zwłaszcza, że od jednej z nich dzieli nas obecnie niemal 400 km, a do drugiej, w Al-Khobar, gdzie piliśmy najlepszą dotychczas kawę z kardamonem mamy prawie....  5000 km :) Doskonałą, bardzo aromatyczną małą czarną
Obraz

Suszenie warzyw i owoców - przybory kuchenne

16/10 2015
kategoria  ·    ·  
Zarówno warzywa, jak i owoce można suszyć praktycznie przez cały rok. Wiadomo, że nie będziemy zimą suszyć truskawek, byłoby to bezsensowne choćby z powodów ekonomicznych, ale cena bananów, pomarańczy czy mango nie podlega sezonowo dużym zmianom, a także owoce egzotyczne mogą stanowić zdrową przekąskę. Wiele moich Koleżanek ma jednak problem z wyborem sprzętu. Postaram się więc pokrótce napisać,…
Obraz

Pasztet mięsny pieczony by Lulu

15/10 2015
kategoria  ·    ·  
Pasztet mięsny pieczony przygotowany według przepisu Lulu to prawdziwa poezja smaku. Jadaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem był doskonały. Zresztą Ona zawsze potrafi wyczarować coś z niczego :) Poniżej przepis na domowy pasztet wołowo-wieprzowy, który otrzymałam od Lulu. Składniki 1,10 kg wołowiny (np pół na pół kark wołowy i szponder) 0,8 kg boczku lub podgardla 0,8 kg wątroby wieprzowej 3 duże…
Obraz

Suszenie owoców

14/10 2015
kategoria  ·    ·  
Dziś druga część dotycząca czasu suszenia w suszarkach do warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie przybliżony czas suszenia owoców.
Obraz

Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie

12/10 2015
kategoria  ·    ·  
Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson. Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chl…
Obraz

Bananowe paluszki curry

10/10 2015
kategoria  ·    ·  
Skoro można robić bananowe chipsy, to można i paluszki. W Indiach i na Bliskim Wschodzie w większości sklepów można kupić suszone banany w curry. Grzechem byłoby więc nie przyrządzić takich samemu. Oprócz bananów niezbędny okazał się nóż i to baaaaardzo ostry nóż. W takich sytuacjach zazwyczaj sięgam po niepozornie wyglądające " pikutki" Victorinox . To chyba najlepsze noże " do zada…
Obraz

Pasztet wegetariański pieczony

8/10 2015
kategoria  ·    ·  
Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet wegetariański pieczony. Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Pasztet wegetariański pieczony z poniższego przepisu jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym niezwykle aromatyczny. Składniki 1 duży seler (60-70 dkg) 2 duże cebule 4 jajka 1…
Obraz

Skarby jesieni - suszenie warzyw

7/10 2015
kategoria  ·    ·  
Obraz

Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny)

4/10 2015
kategoria  ·    ·  
Nie lubię dżemu pomarańczowego, ale konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami to już zupełnie co innego. Do tego jeszcze ciepłe croissanty i śniadanie godne najbardziej wymagającego podniebienia gotowe. A skoro konfitura to najlepsza będzie domowa. Składniki 1 kg dojrzałych słodkich pomarańczy (waga miąższu po obraniu) sok z 1 cytryny 250-300 g cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodką kon…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: