Obraz

Placki ziemniaczane super chrupiące

30/04 2015
kategoria  ·    ·  
Placki ziemniaczane super chrupiące  Placki z tartych ziemniaków z cebulką.  Placki ziemniaczane super chrupiące przepis na najlepsze placki ziemniaczane z tartych ziemniaków. Placki kartoflane to szybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa, a zarazem smak tradycyjnej polskiej kuchni. Placki ziemniaczane super chrupiące to również smak mojego dzieciństwa. Właśnie takie najlep…
Obraz

Bardzo kremowy pasztet słoikowy

20/04 2015
kategoria  ·    ·  
Lubimy pasztety, zwłaszcza takie, które łatwo rozsmarowują się na chlebie. Zainspirowani przepisami Marderm i BonAir'a z forum wędlinydomowe.pl postanowiliśmy takowy pasztet przyrządzić. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniał. Przede wszystkim zwiększyłem ilość przypraw, bo lubię kiedy smak jest wyrazisty, a kaszę mannę zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi …
Obraz

Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem

16/04 2015
kategoria  ·    ·  
Cóż tu można napisać o wątróbce ? Chyba tylko tyle, że w ten prosty sposób można tanim kosztem przygotować wyśmienity obiad Składniki 0.5 kg wątróbki drobiowej 2 twarde, kwaskowe jabłka 2 cebule  olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia wątróbki sól i pieprz do smaku opcjonalnie majeranek  Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, odsączyć z nadmiaru wody i zasypać niewielką ilością mąki pszenne…
Obraz

Pikutek Victorinox – nóż do zadań specjalnych

15/04 2015
kategoria  ·    ·  
Kilka tygodni temu od firmy Ostry Sklep otrzymaliśmy do testowania dwa noże firmy Victorinox. Umówiliśmy się, że będzie to szczera recenzja, a nie artykuł reklamowy jakich wiele można znaleźć w czeluściach Internetu. Otworzyłam przesyłkę i …… no cóż – noże swoim wyglądem nie powaliły mnie na podłogę. Dwa małe niepozorne „ cósie ”, jakich wiele można znaleźć w każdej kuchni. Fakt, że producent …
Obraz

Soczysta szynka z szynkowaru

15/04 2015
kategoria  ·    ·  
To chyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowa…
Obraz

Kashta - ser śmietankowy do deserów

14/04 2015
kategoria  ·    ·  
Kashta ser śmietankowy do deserów, zwany inaczej kishta lub w Libanie ashta to rodzaj kremowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem mleka w proszku, skrobi kukurydzianej i chleba.  Kashta ser śmietankowy do deserów na Bliskim Wschodzie wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków. Równie często przekłada się kashta do…
Obraz

Boczek "palce lizać" z szynkowaru

13/04 2015
kategoria  ·    ·  
Odkąd mamy szynkowar ani razu nie kupiliśmy w sklepie wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki, szynki, polędwice i boczki. Boczek z szynkowaru stał się jedną z naszych ulubionych wędlin do kanapek. Aromatyczny. miękki i dobrze przyprawiony urzeka smakiem nawet najwybredniejszych. Składniki Proporcje na 1 kilogram mięsa Proporcje na 0.65 kilograma mięsa 1 kg …
Obraz

Shanklish - ser suszony na słońcu

9/04 2015
kategoria  ·    ·  
Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie,  można go przygotować latem jedynie latem, natomiast w Arabii Saudyjskiej ten doskonały ser możemy kupić w każdym sklepie. W Polsce shanklish można obsuszyć w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, …
Obraz

Jibneh shelal - syryjski ser

7/04 2015
kategoria  ·    ·  
Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest też transkrypcja jibneh mshallaleh) pierwotnie przygotowywany był z mleka owczego lub koziego, obecnie coraz częściej wykorzystuje się mleko krowie. W polskich warunkach najłatwiej będzie przygotować go z moz…
Obraz

Szynka peklowana w całości z szynkowaru

2/04 2015
kategoria  ·    ·  
Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów. Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w  szynkowarze nieco mniejsze domowe szyneczk…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: