środa, 23 grudnia 2015

Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję"

Ostatnimi czasy nasza kulinarna biblioteczka wzbogaciła się o kilka ciekawych pozycji, a ponieważ święta coraz bliżej, to mam okazję wypróbować nowe przepisy.
Prym wiedzie wydana przez znaną francuską blogerkę Mimi Thorisson książka zatytułowana "Apetyt na Francję".
W mojej opinii jest to jeden z nielicznych poradników kulinarnych, który oprócz podawania Czytelnikowi gotowych, przystępnie opisanych przepisów, stanowi zarazem nieustanne źródło inspiracji.
Z Autorką "Apetytu na Francję" łączy mnie pasja do kulinarnych eksperymentów i w ten sposób na bazie Jej przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami.
Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki.

Składniki - proporcje na 3-4 osoby
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo świeży posiekany koperek
  • opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka
  • tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle)
  • sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku 
Sprzęt
  • tłuczek do ziemniaków 
  • łyżka do lodów
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła lub podsmażoną cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę.
Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym dodatkiem do mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia.



         alt="Zimowy obiad wege">


2 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...