Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję"

Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami to prawdziwy hit w naszej kuchni. Powstały na bazie przepisu blogerki kulinarnej Mimi Thorisson, Jej książka zatytułowana "Apetyt na Francję" jest moim zdaniem jednym z nielicznych poradników kulinarnych, który oprócz podawania Czytelnikowi gotowych  przepisów, stanowią zarazem nieustanne źródło inspiracji.
Z Autorką "Apetytu na Francję" łączy mnie pasja do kulinarnych eksperymentów i w ten sposób na bazie Jej przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami.
Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki.

Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem - składniki

proporcje na 3-4 osoby
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo świeży posiekany koperek
  • opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka
  • tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle)
  • sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku 

Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem - przygotowanie

Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła lub podsmażoną cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę.
Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym dodatkiem do mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia.

Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami



        


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: