wtorek, 1 grudnia 2015

Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie

Sos tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy, (przepis na shoarmę) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita.
Tzatziki podajemy mocno schłodzony.
Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, która nadała tzatiki nieco więcej ostrości.

Składniki:
  • 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego***
  • 0,4 - 05 kg ogórków
  • 2-6 ząbki czosnku (w zależności od upodobań, my lubimy mocno czosnkowy)***
  • 1 bardzo duży pęczek koperku lub 2 mniejsze
  • 1 bardzo mała kalarepa lub 1/2 dużej
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie kilka kropli oliwy
  • ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji
*** do tzatziki nigdy nie dodajemy mielonego czosnku ani beztłuszczowych jogurtów

Przygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minut
Po tym czasie delikatnie odcisnąć i wylać sok. Kalarepę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ogórków.
Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.

Proste surówki - jesień 2015

2 komentarze:

  1. z kalarepą jeszcze nie jadłam..
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest nieco ostrzejsza i ma bardziej wyrazisty smak :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...