niedziela, 20 grudnia 2015

Pasta twarogowa z awokado (do kanapek lub warzyw)

Zdrowa, smaczna a przy tym niskokaloryczna pasta serowa z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa albo świeżych warzyw.

Składniki - przybliżone proporcje
  •  400 g gęstego jogurt greckiego lub białego sera albo labnehu (przepis na labneh)
  • 1 awokado
  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3-4 ząbki  czosnku 
  • kilka kropli soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz dla smaku
Przygotowanie
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżką wydrążyć miąższ, dodać kilka kropli soku limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować.  Szczypiorek, czosnek, natkę pietruszki i chili drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderze
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, nachos lub jako pastę do pieczywa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...