11/20/2015

Przechowywanie serów

Sery bardzo często goszczą na naszym stole. I chociaż ja ograniczam się głównie do labnehu, to Paweł jest miłośnikiem i znawcą serów z prawdziwego zdarzenia. Proktycznie z każdej podróży przywozimy do domu trzy rodzaje produktów spożywczych
- miody - zwłaszcza te, które powstały z nektaru roślin endemicznych
- przyprawy
- i właśnie sery każdego rodzaju - od żółtych po pleśniowe i te produkowane regionalnie

Problem pojawia się zawsze z przechowywaniem serów kupowanych "na wagę", zwłaszcza, że w zależności od rodzaju sera powinien on być nieco inaczej przechowywany.
Miękkie i wilgotne sery typu Brie nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż dwa tygodnie.

Sery twarde dojrzewające np. Lindenberger, parmezan, Grana Padano czy cheddar mogą w lodówce spędzić nawet dwa miesiące pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Nie mogą być jednak zawinięte w folię i należy im zapewnić odpowiedni poziom wilgotności. To było też jednym z powodów dla, którego zdecydowaliśmy się kupić specjalny pojemnik z kratką kondensacyjną zapewniający odpowiednie warunki do przechowywania serów w tym optymalny przepływ powietrza i wilgotność.
Aby zapewnić serom optymalne warunki należy zagwarantować im odpowiednią temperaturę
  • Sery świeże (twarogowe) przechowujemy na tej półce, gdzie temperatura jest najniższa
  • Sery twarde i półtwarde mogą być przechowywane w temperaturze od 3 do 10 stopni C
  • Parmezan i Grana Padano sąnatomiast jednymi z niewielu serów, które możemy przechowywać w zamrażalniku nawet do 6 miesięcy, choć wraz z upływem czasu staną się nieco twardsze i bardziej suche.
Przechowywanie w zamrażarce innych serów często powoduje częściową utratę ich walorów smakowych i aromatu.
Sery powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem.

Przechowywanie serów
Przechowywanie serów
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger