piątek, 20 listopada 2015

Przechowywanie serów

Sery bardzo często goszczą na naszym stole. I chociaż ja ograniczam się głównie do labnehu, to Paweł jest miłośnikiem i znawcą serów z prawdziwego zdarzenia. Proktycznie z każdej podróży przywozimy do domu trzy rodzaje produktów spożywczych
- miody - zwłaszcza te, które powstały z nektaru roślin endemicznych
- przyprawy
- i właśnie sery każdego rodzaju - od żółtych po pleśniowe i te produkowane regionalnie
Problem pojawia się zawsze z przechowywaniem serów kupowanych "na wagę", zwłaszcza, że w zależności od rodzaju sera powinien on być nieco inaczej przechowywany.
Miękkie i wilgotne sery typu Brie nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż dwa tygodnie.
Sery twarde dojrzewające np. Lindenberger, parmezan, Grana Padano czy cheddar mogą w lodówce spędzić nawet dwa miesiące pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Nie mogą być jednak zawinięte w folię i należy im zapewnić odpowiedni poziom wilgotności. To było też jednym z powodów dla, którego zdecydowaliśmy się kupić Cheesmart Tupperware - specjalny pojemnik z kratką kondensacyjną zapewniający odpowiednie warunki do przechowywania serów w tym optymalny przepływ powietrza i wilgotność. Ponieważ produkt nie należy do najtańszych, więc zaczęliśmy od rozmiaru mini. Dopiero po jego przetestowaniu, kiedy uznaliśmy, że jest warty swojej ceny, dokupiliśmy kolejny - tym razem Cheesmart Prostokątny, który w zależności od potrzeb wykorzystujemy także do przechowywania wędlin w plasterkach, dzięki czemu zachowują one dłużej świeżość i nie obsychają.
Wróćmy jednak do serów - Cheesmart Tupperware ma jeszcze jedną zaletę - w przypadku serów pleśniowych o intensywnym zapachu nie pachnie serem w całej lodówce :)
Aby zapewnić serom optymalne warunki należy też zagwarantować im odpowiednią temperaturę
Sery świeże (twarogowe) przechowujemy na tej półce, gdzie temperatura jest najniższa
Sery twarde i półtwarde mogą być przechowywane w temperaturze od 3 do 10 stopni C
Parmezan i Grana Padano sąnatomiast jednymi z niewielu serów, które możemy przechowywać w zamrażalniku nawet do 6 miesięcy, choć wraz z upływem czasu staną się nieco twardsze i bardziej suche.
Przechowywanie w zamrażarce innych serów często powoduje częściową utratę ich walorów smakowych i aromatu.
Sery powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem.


ser w plasterkach po 10 dniach przechowywania w Cheesmart Tupperware

ser w plasterkach po 10 dniach przechowywania w Cheesmart Tupperware
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...