czwartek, 26 listopada 2015

Deska serów - jak przygotować i jak podawać

Sery to świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Przygotowanie deski serów nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani nie pochłonie zbyt wiele czasu. Wybór serów w różnych przedziałach cenowych jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela.
Do tego kilka pomidorów, orzechów włoskich, słoiczek oliwek, winogrona i uczta serowa gotowa :)
Deskę serów serwujemy ze świeżą bagietką, pamiętając aby sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem.
Na jedną osobę przeznaczamy po 30 - 50 gramów  każdego gatunku sera. Jeśli jakimś cudem po wizycie gości pozostanie Wam ser warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. My pokrojony już ser przechowujemy w pojemnikach Cheesmart Tupperware, dzięki czemu kawałki sera nie obsychają, mają zapewniony dopływ powietrza i odpowiedni poziom wilgotności.
Dobierając sery możemy zdecydować się na różnorodność, wówczas serwowane przez nas sery powinny reprezentować możliwe szerokie spectrum smaków. Możemy także skomponować tematyczną deskę serów przyjmując np. kryterium geograficzne (np. serwujemy tylko sery francuskie, albo tylko sery polskie) lub  produkcyjne (np. tylko sery wędzone czy tylko sery kozie).
W przypadku serów o bardzo intensywnym zapachu np. serów z przerostem zielonej lub niebieskiej pleśni najbezpieczniej podawać je na osobnej desce. Podobnie w przypadku ich przechowywania  Cheesmart Tupperware, to jedyny ze znanych mi pojemników, który pozwala mi uniknąć rozprzestrzeniania się  aromatu serów pleśniowych w całej lodówce.
Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni  najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan.
Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą np. Beaujolais.
Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne.

Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :)
  • sery twarde (np. cheddar), półtwarde (np. mimolette) i miękkie (np. romadur lub Limburger)
  • sery pleśniowe typu camembert
  • sery z przerostem pleśni (np. gorgonzola, brie, roquefort, lazur)
  • sery twarogowy (np. w formie rolady lub kuleczek labnehu)
*** jeśli decydujemy się na różnorodność, to warto umieścić na desce sery produkowane z różnych rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego)

Dodatki
  • winogrona
  • orzechy włoskie
  • pomidorki koktajlowe
  • suszone pomidory
  • oliwki,
  • kapary,
  • figi
  • daktyle (szczególnie do serów kozich)
  • jabłka,
  • gruszki
  • żurawina
  • listki bazylii
  • masło 
Pieczywo
  • bagietka,
  • inne białe pieczywo pszenne
  • krakersy
Przygotowanie
Układając sery na desce trzeba pamiętać, aby pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów zachować kilka centymetrów wolnej przestrzeni. W ten sposób unikniemy mieszania się aromatów poszczególnych serów.
Konsumpcję serów zaczynamy od tych o najłagodniejszym smaku, a kończymy na najostrzejszych.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam sery. Po prostu mają to coś co sprawia że chciałoby sie jesc bez przerwy, Jaki jest wasz ulubiony ? Mój to romadur.

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...