11/02/2015

Chipsy z dyni

Chipsy z dyni to doskonała, zdrowa przekąska na popołudnie przed komputerem lub telewizorem. O ile jednak wiele warzyw i owoców można cienko pokroić nożem, o tyle aby przygotować chipsy z dyni nie obejdzie się bez dobrej szatkownicy.

Składniki
  • 2 średniej wielkości dynie (podczas suszenia dynia bardzo się kurczy) z dość miękką nie zdrewniałą skórką
  • opcjonalnie sól i ulubione przyprawy
Przygotowanie
Dynię dokładnie umyć i przekroić na kilka części. Jeśli skóra jest bardzo twarda, to najlepiej skroić ją ostrym nożem. Usunąć pestki i włókna, a następnie poszatkować na cienkie plasterki.
Plastry dyni ułożyć na sitach suszarki. Czas suszenia w przypadku mojej suszarki i plastrów o grubości 1mm wynosi około 4 godzin.
Chipsy z dyni są można też wykorzystać jako dekorację wielu potraw lub zmielić i stosować jako przyprawę.albo zagęszczacz do zup.

Chipsy z dyni
Chipsy z dyni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger