poniedziałek, 30 listopada 2015

Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki

Obiecałam Lulu, że podamy niebawem kilka przepisów, w których jednym z głównych składników będzie natka z pietruszki. Ten dip / pasta jest dość popularnym dodatkiem w krajach Bliskiego Wschodu, choć najprawdopodobniej wywodzi się z Argentyny i Urugwaju, gdzie jest znany pod nazwą chimichurri i podawany głównie do grillowanych mięs.
Chimichurri można też wykorzystać jako marynatę do mięs.


Składniki
  • 2 pęczki natki z pietruszki (opcjonalnie można dodać też 1 pęczek mięty lub kolendry albo 2 łyżki świeżego oregano)
  • 4-6 ząbków czosnku 
  • 1-5  małych zielonych chili lub 1-2 łyżki płatków chili (ilość zależy od preferencji smakowych)
  • sok z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego octu winnego)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy
  • odrobina wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta
*** pęczek to określenie dość umowne, więc w tym wypadku trzeba raczej zwrócić uwagę na konsystencję. Jeśli chcemy uzyskać gęstą pastę, to należy dodać więcej natki, jeśli natomiast mamy zamiar uzyskać dip do mięsa lub nachos wystarczy dodać odrobię wody lub oliwy

Przygotowanie
Wszystkie składnik (z wyjątkiem oliwy) razem zmiksować i ewentualnie doprawić oliwą.

Chimichurri - przed dodaniem oliwy
Proste surówki - jesień 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...