czwartek, 29 października 2015

Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca

Pachnąca, aromatyczna, delikatna w smaku latte macchiato z puszystą mleczną pianką i subtelną nutą kwiatu muszkatołowca jest idealna na sobotnie popołudnie.
Pasuje do każdego deseru, przeniesie Was w tajemniczy świat Wysp Korzennych i Indii.

Składniki - proporcje na jedną filiżankę
  • 8 g kawy (1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy)
  • 50 ml wody gorącej wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)
  • 180-220 ml mleka o jak najwyższej zawartości tłuszczu 
  • 1/3 całego lub 1/5 łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
  • cukier do smaku
Sprzęt
Przygotowanie
Kawę zmielić, dodać kwiat muszkatołowca i zaleć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia. Zaparzoną kawę odstawić do na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwalniać się goryczka.  Przecedzić przez filtr do kawy i przelać do dzbanuszka z "dzióbkiem"
Mleko mocno spienić i przelać do szklanek ( powinno być chłodniejsze niż kawa) i delikatnie uderzyć dnem każdej szklanki o blat.
Bardzo powoli, najlepiej po ściance szklanki wlać kawę.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...