sobota, 24 października 2015

Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem

Seler ma dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, ale w połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki
  • 1 seler, około 1/2 kg
  • 1/2 kg jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • sól, cukier do smaku
Sprzęt
  • tarka do jarzyn
Przygotowanie
Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru.
Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem.
Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...