10/20/2015

Surówka z czerwonej kapusty

Obiad bez surówki ? Ten numer u nas w domu nie przejdzie. A ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na stole królują kapusty wszelkiego gatunku, cykoria, rzodkiew i inne jesienne, bogate w witaminy skarby.
Surówka z czerwonej kapusty, którą Lulu dla nas przygotowała stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb.

Składniki
  • 1 mała (do 1 kg) główka czerwonej kapusty
  • 2 duże kwaśne jabłka (np. Szara Reneta)
  • 2 cebule
  • sok z jednej cytryny
  • 1 litr wrzącej wody i łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • sól i ewentualnie pieprz do smaku
Przygotowanie  
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy na grubość od 3 do 5 mm w zależności od preferencji. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski.
Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty.
Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko.
Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Jeśli nie daliśmy rady zjeść wszystkiego, nie ma problemu, można śmiało przechować ją w lodowce do następnego dnia.

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger