10/31/2015

Przyprawa węgierska

Odkąd pamiętam dania kuchni węgierskiej gościły w naszym domu bardzo często. Węgierska zupa gulaszowa, leczo czy pörkölt to ulubione potrawy Starego Wielbłąda.
Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej.

Składniki
  • 6-10 strączków chili,
  • 1 główka czosnku
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g)
  • 1 listek laurowy
  • kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • opcjonalnie można do mieszanki dodać od razu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy.
Przygotowanie
Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej.
Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki. Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie "Skarby jesieni - warzywa"
Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku.

Zastosowanie
Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych......

Przyprawa węgierska
Przyprawa węgierska

4 komentarze:

  1. nie mam suszarki :( a czy w piekarniku nie da się zrobić tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam suszyć w piekarniku, ale myślę że powinno się udać :)

      Usuń
  2. hmmmm... mam suszarkę i przez brak grzybów w lesie leży taka samotna... koniecznie musze wypróbować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważaj tylko z ilością chili, my dajemy zazwyczaj 6 sztuk, ale nie każdy lubi tak pikantne potrawy

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger