10/08/2015

Pasztet wegetariański pieczony

Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet wegetariański pieczony. Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest.
Pasztet wegetariański pieczony z poniższego przepisu jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym niezwykle aromatyczny.

Składniki
  • 1 duży seler (60-70 dkg)
  • 2 duże cebule
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • około 3/4 szklanki wody
  • około 1 szklanki drobnej bułki tartej
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • sól i  pieprz do smaku
  • tarta bułka do wysypania blaszki
  • foremki aluminiowe do pasztetu
Przygotowanie
Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić seler z cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.

Pasztet wegetariański pieczony
Pasztet wegetariański pieczony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger