czwartek, 8 października 2015

Pasztet wegetariański pieczony

Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet w dwóch odsłonach - klasycznej czyli pasztet mięsny i pasztet wegetariański.
Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest.
Pasztet, który Lulu przygotowała jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym aromatyczny dzięki przyprawom TradiSmak, a zwłaszcza odkrytej przez nas mieszance Kuchta

Składniki
  • 1 duży seler (60-70 dkg)
  • 2 duże cebule
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • około 3/4 szklanki wody
  • około 1 szklanki drobnej bułki tartej
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy Natura Smak Kuchta
  • sól i  pieprz do smaku
  • tarta bułka do wysypania blaszki
  • foremki aluminiowe do pasztetu
Przygotowanie
Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić seler z cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę Kuchta. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...