Nachos - domowe znaczy zdrowe

Brakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ?
W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej.
Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem.

Nachos - składniki

proporcje dla 2-4 osób
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 - 140  ml gorącej wody
  • 30 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano

Nachos - przygotowanie

Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na  placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm
Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę.
Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku
Podawać z ulubionymi dipami.

Uwaga - nachos można przygotować z gotowych tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty, a następnie przy pomocy pędzelka posmarować każdy z nich oliwą wymieszaną z ulubionymi przyprawami i upiec na suchej patelni.
http://ballarini.pl/patelnie




Komentarze

  1. ja piękę w piekarniku, czasem w ciasto wwałkuję sezam, wtedy ma pyszny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się przyzwyczaiłam, do pieczenia na patelni i tak mi jest wygodniej :)

      Usuń
  2. Za dużo soli w przepisie spokojnie starczy łyżeczka(ma być zdrowo). Przepis świetny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michał - to jest 3/4 łyżeczki czyli niepełna łyżeczka :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: