10/28/2015

Nachos - domowe znaczy zdrowe

Brakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ?
W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej.
Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip (niebawem podam przepis na wyśmienity dip z suszonych ogórków kiszonych i koziego sera lub labnehu) i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem.
Po udanym teście patelni Positano firmy Ballarini  (tutaj znajdziecie produkty z tej serii) ze smażeniem w głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie.

Składniki - proporcje dla 2-4 osób
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 - 140  ml gorącej wody
  • 30 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano

Sprzęt

Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na  placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm
Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę.
Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku
Podawać z ulubionymi dipami.

Uwaga - nachos można przygotować z gotowych tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty, a następnie przy pomocy pędzelka posmarować każdy z nich oliwą wymieszaną z ulubionymi przyprawami i upiec na suchej patelni.

Wrażenia ze smażenia
Nic nie przywarło, nic się nie przypaliło co doskonale widać na zdjęciu poniżej.
Jednym słowem BallariniPositano zaskoczyło mnie pozytywnie

http://ballarini.pl/patelnie




4 komentarze:

  1. ja piękę w piekarniku, czasem w ciasto wwałkuję sezam, wtedy ma pyszny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się przyzwyczaiłam, do pieczenia na patelni i tak mi jest wygodniej :)

      Usuń
  2. Za dużo soli w przepisie spokojnie starczy łyżeczka(ma być zdrowo). Przepis świetny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michał - to jest 3/4 łyżeczki czyli niepełna łyżeczka :)

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger