10/22/2015

Latte macchiato z nutą pomarańczy

Miło posiedzieć w ciepłym domu przy filiżance wspaniałej aromatycznej kawy, kiedy na dworze coraz zimniej. Kawa z nutą pomarańczy jest idealna na taki romantyczny wieczór we dwoje.
Rozgrzeje, pobudzi zmysły a przy tym doskonale się prezentuje w towarzystwie świec.

Składniki - proporcje na jedną szklankę
  • 1 porcja espresso
  • 1 czubata łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 tabliczki czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
  • 150 ml mleka
  • duża szczypta świeżo zmielonej skórki pomarańczowej (tutaj przepis)
Sprzęt
Przygotowanie
Przygotowanie tej kawy trzeba rozpocząć dzień wcześniej.
Do każdej ze szklanek wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i staramy się ją dokładnie ubić, w ten sposób, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie nakładamy cienką warstwę na kandyzowaną skórkę pomarańczową i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
Przed podaniem spieniamy mleko i wlewamy do szklanek, a następnie dodajemy espresso.
Pod wpływem temperatury warstwa czekolady zacznie się rozpuszczać uwalniając stopniowo aromat pomarańczy



4 komentarze:

  1. Mmm, cudownie aromatyczny napój :)
    A przepis na te ciasteczka w tle będzie? Wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger