środa, 21 października 2015

Jak suszyć skórkę pomarańczową

Choć suszoną skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu.

Składniki
  • 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych - ilość i czas suszenia dotyczy suszarki MPM MSG-02
Sprzęt
      Przygotowanie
      Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
      Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny.
      Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb.

      Przechowywanie
      Suchą skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnym szklanym słoiczku.




      6 komentarzy:

      1. Nigdy nie suszyłam skórki pomarańczowej ale to świetny pomysł, będę musiała spróbować! :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. To jest bajecznie proste - wystarczy ostry obierak i młynek do przypraw :)

          Usuń
      2. Wspaniale wygląda i pewnie jeszcze piękniej pachnie!
        W internecie są przepisy jak oczyścić taki owoc z pestycydow i bakterii, wtedy będziemy pewni że skórkę możemy beż problemów jeść! :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. A masz jakiś swój sprawdzony przepis na oczyszczenie pomarańczy ?

          Usuń
      3. http://stressfree.pl/jak-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
        najlepiej zastosować się do poleceń fachowców - sprawdzone przepisy !

        OdpowiedzUsuń

      :)

      Camelkowe opowieści

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...