poniedziałek, 19 października 2015

Chipsy z mango

Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli  amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw.  Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom.
Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów.
Chipsy mango można też dodać do owsianki lub jogurtu

Składniki 
  • 2-3 średniej wielkości mango
Sprzęt
Przygotowanie 
Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Miękkie, dojrzałe owoce najwygodniej pokroić przy pomocy multi szatkownicy Tupperware z regulacją grubości plasterków.
W ten sposób uzyskamy plastry tej samej grubości, co znacznie skraca czas suszenia. Możemy też oczywiście poszatkować mango w bardziej fantazyjne wzory chipsów jak widać na drugim zdjęciu :)
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim poziomie grzania przez około 7-9 godzin.





2 komentarze:

  1. Mniam, bardzo lubię chipsy z mango, ale sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować zrobić je samodzielnie, to naprawdę nic trudnego :)

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...