czwartek, 1 października 2015

Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami

Suszone owoce i warzywa mogą stanowić doskonałą przyprawę do wszelakich dań i zdrową smaczną przekąskę na chłodne zimowe wieczory.
Skoro można przygotować chipsy z ziemniaków, to proponuję abyście też spróbowali chipsów ogórkowych w kilku wariantach smakowych.
W postaci zmielonej mogą służyć jako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub masła ziołowego

Składniki
  • 3 kg twardych ogórków gruntowych lub wężowych
Dodatki
  • 2-3 pęczki koperku i sól do smaku lub
  • jedna z przykładowych mieszanek przeprawowych
    1. wariant pierwszy - 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka papryki chili lub
    2. wariant drugi - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu i 1 łyżka suszonego tymianku lub
    3. wariant trzeci - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku i 2 pęczki posiekanego koperku
    4. wariant czwarty - 1 łyżka stołowa soli i..... Wasze ulubione zioła lub przyprawy
    Przygotowanie
    Koperek umyć i posiekać. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 do 3mm. Jeśli po ususzeniu zamierzamy je zmielić, to ogórki należy pokroić na jak najcieńsze plasterki, wówczas po wysuszeniu będą miały grubość kartki papieru.
    Posypać obficie koperkiem lub wybraną mieszanką przypraw.
    Suszyć około 8 godzin na najwyższym poziomie grzania (do czasu aż będą chrupiące)
    Zmielone można dodawać do dipów (jutro przepis) i masła ziołowego. 

    Uwaga - jeśli nasiona są bardzo twarde można ogórki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić w półplasterki





    1 komentarz:

    1. Macie absolutnie genialne pomysły na suszone warzywa, a te kiszone ogórki to moim zdaniem najlepszy przepis jaki znalazłam

      OdpowiedzUsuń

    Camelkowe opowieści

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...