sobota, 10 października 2015

Bananowe paluszki curry

Skoro można robić bananowe chipsy, to można i paluszki. W Indiach i na Bliskim Wschodzie w większości sklepów można kupić suszone banany w curry. Grzechem byłoby więc nie przyrządzić takich samemu.
Oprócz bananów niezbędny okazał się nóż i to baaaaardzo ostry nóż. W takich sytuacjach zazwyczaj sięgam po niepozornie wyglądające "pikutki" Victorinox. To chyba najlepsze noże "do zadań specjalnych", zwłaszcza, kiedy trzeba pokroić pomidory, banany czy.... ciasto z kremem.

Składniki - proporcje dotyczą suszarki MSG-04 firmy MPM
  • 12 bananów 
  • 2 łyżki stołowe curry
  • bardzo ostry nóż i............  10 godzin oczekiwania 
Przygotowanie
Banany obrać, przekroić wzdłuż (zdjęcie nr 2) na dwie w miarę równe części. Każdą połówkę banana ponownie przekroić wzdłuż na 2 lub 3 paluszki i posypać curry.
Ułożyć na sitach do suszenia i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 10 - 12 godzin.
Po ususzeniu bananów wziąć do czytania dobrą książkę lub włączyć ulubiony film i.... chrupać, chrupać, chrupać...... :)

Bananowe paluszki curry


banany przekroić wzdłuż na dwie równe części


moje ulubione pikutki czyli noże do zadań specjalnych w akcji :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...