środa, 16 września 2015

Suszone pomidory

Postanowiłyśmy wraz z Lulu ususzyć pomidory. Pierwsza partia pomidorowych smakołyków pojechała właśnie do naszych Koleżanek, a ponieważ dla nas nie uchował się ani jeden słoiczek, więc zaczęłam wczoraj suszyć następną porcję.
Tym razem jedna część będzie z dodatkiem chili, a druga z moją ulubioną mieszanką przyprawową nazywaną "zioła zamiast soli" (link do przepisu tutaj) :)

Składniki
  • pomidory – praktycznie suszyć można każdy rodzaj pomidorów, nawet koktajlowe, chociaż najszybciej suszą się te z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci tj. lima lub bawole serca
  • oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów.
  • 1 łyżka octu na 3-4 kg pomidorów
  • sól
  • opcjonalnie ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek)
  • opcjonalnie czosnek
  • opcjonalnie papryczka chili
 Przygotowanie
Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki lekko posolić.
Piekarnik nagrzać do temperatury około 60 - 90 stopni i pozostawić lekko uchylony (pomidory powinny się suszyć, a nie piec).
Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (pomidory układamy skórką do dołu) i wsunąć do piekarnika. Suszenie w zależności od piekarnika zajmuje od 2 do nawet kilkunastu godzin (proces suszenia znacznie przyśpieszy włączenie termoobiegu)
Pomidory wyjmujemy z piekarnika, kiedy są już suche i dość mocno pomarszczone, ale nadal sprężyste. Warto od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika, żeby nie dopuścić do wysuszenia na wiór, chyba, że chcecie je później zmielić lub zasypać ziołami i czosnkiem i przechowywać bez dodatku oliwy.
Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i ewentualnie dodać ulubione zioła. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca  ponieważ w kontakcie z oliwą zwiększą swoją objętość. Opcjonalnie do każdego słoika można dodać pokrojony ząbek czosnku lub papryczkę chili.
Oliwę lub olej mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać pomidory.  Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pomidory można też ususzyć w suszarce do warzyw w naszej zajmuje to około 12 godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...