9/27/2015

Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem

Tym razem kolejna odsłona suszonych pomidorów, ale .... z nutą pomarańczy i rozmarynu. Początkowo podchodziłam do tego połączenia z dużą rezerwą, jednak  tak przygotowane pomidory smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi sałatkami

Składniki
  • pomidory – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca
  • oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów.
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego na 3-4 kg pomidorów 
  • 1 niepełna łyżeczka olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki stołowe suszonego rozmarynu lub Waszych ulubionych ziół
  • sól
  • opcjonalnie po kilka ziarenek kolorowego pieprzu do każdego słoiczka.
  • opcjonalnie papryczka chili
Przygotowanie 
Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć w środku papierowym ręcznikiem i lekko posolić.
Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na sitach.
Czas suszenia w przypadku naszego modelu MSG-02 firmy MPM wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie pomidory powinny być suche w środku, ale nadal miękkie i elastyczne.
Ocet jabłkowy wymieszać z olejkiem pomarańczowym (jeśli używamy suszonej skórki pomarańczowej to wymieszać ją z rozmarynem).
Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i posypać rozmarynem. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca  ponieważ w kontakcie z oliwą zwiększą swoją objętość. Opcjonalnie do każdego słoika można dodać papryczkę chili i kilka ziaren kolorowego pieprzu.
Oliwę lub olej mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać pomidory.  Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga - do skropienia pomidorów octem doskonale sprawdza się  atomizer do przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger