środa, 23 września 2015

Śliwki suszone w domu

Powidła śliwkowe już usmażone, więc najwyższa pora przygotować suszone śliwki, zwłaszcza, że takie przygotowane samodzielnie nie zawierają żadnych konserwantów, są znacznie smaczniejsze niż "sklepowe" i .... dużo tańsze.
Nie wymagają też dużego nakładu pracy - wystarczy je tylko wypestkować i ułożyć na sitach do suszenia, reszta zrobi się sama :)
A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu ze śliwką, duszonej wołowiny i wielu wielu innych potraw.

Składniki
  • 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po ususzeniu pozostanie około 70-80 dag)
Przygotowanie
Śliwki dokładnie umyć, zblanszować przez około 1 minutę we wrzącej wodzie dzięki czemu skórka będzie delikatniejsza, a następnie wypestkować.  Można oczywiście suszyć śliwki z pestkami, ale nie lubię szukać później pestek w bigosie.
Jeśli chcemy zachować niemal całe owoce, to pestki z łatwością można usunąć wypychając je patyczkiem do szaszłyków. Można też  suszyć połówki śliwek.

Czas suszenia - dotyczy suszarki MPM model MSG-02
  • 5-6 godzin na najwyższym poziomie
  • 7-8 godzin na poziomie drugim
  • 1-3 godziny dosuszania na najniższym poziomie
Po wysuszeniu śliwki powinny być dość mocno pomarszczone, ale nadal miękkie i lepiące się.
Ususzone śliwki przechowujemy w szczelnym pojemniczku, każdą można dodatkowo ułożyć na papierowych papilotkach do muffinek, dzięki czemu nie będą się sklejały.
Można je także zapakować próżniowo w niewielkie, jednorazowe porcje lub zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...