środa, 2 września 2015

Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru

Zachciało nam się przecieru pomidorowego na zimę, bo wiadomo - taki domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Wadą jest natomiast czas, który trzeba poświęcić, aby uzyskać odpowiednio gęsty przecier.
Pierwszą partię pomidorów przerobiłam w sposób tradycyjny, odparowując nadmiar soku przez powolne gotowanie, co oczywiście zajęło sporo czasu.
Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji pomidorów szlag mnie jasny trafił i wykorzystałam do tego szybkowar i przecierak do warzyw.
Szybkowar sprawdził się doskonale, pomidory były gotowe do przecierania po kilku minutach, od osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia. Trochę gorzej poszło z przecieraniem - mimo użycia najdrobniejszego sitka kilka pestek jednak się w przecierze znalazło.

Składniki
  • pomidory - dowolna ilość
  • sól - 1 płaska łyżeczka na kilogram pomidorów (można dodać nieco więcej jeśli ktoś lubi słone potrawy)
  • cukier - w zależności od tego jak słodkie są pomidory - najlepiej spróbować przecieru i ewentualnie posłodzić jeśli będzie taka potrzeba
  • opcjonalnie 1 mała bardzo ostra papryka na 3 kg pomidorów
  • opcjonalnie ulubione zioła np. bazylia, oregano w ilości zgodnej z waszymi upodobaniami.
Sprzęt
  • szybkowar - im większy tym lepszy
  • przecierak do warzyw lub blender
  • słoiki
Przygotowanie
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wyciąć szypułki. Tak przygotowane pomidory pokroić na ćwiartki i napełnić szybkowar do połowy.  Gotować około 5 do 8 minut od chwili osiągnięcia ciśnienia (w moim modelu gotowałam ma poziomie 2 przez 5 minut).
Wyjąć pomidory (robiłam to łyżką cedzakową, więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować.
Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można go jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 45 minut.
Gorący, cały czas gotujący się przecier  rozlać do czystych, wyparzonych słoików.
Napełnione słoiki, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia lub zapasteryzować.

Pasteryzacja
  • słoiki o pojemności 0,5 litra - 15 minut
  • słoiki o pojemności 1 litra - 25 minut 
Po odparowaniu do konsystencji koncentratu


2 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...