wtorek, 22 września 2015

Chipsy pigwowe - smaczne i zdrowe

Jako, że sezon na suszenie w pełni więc, także i my przyłączyliśmy się do suszarnianego szaleństwa - w pozytywnym rozumieniu tego słowa. Napisałam my - bo uczestniczymy w tym projekcie w czwórkę:
- Lulu i ja - jako główne pomysłodawczynie nowych albo odkrywanych na nowo suszonych smakołyków oraz 
- Marecek i Stary Wielbłąd jako testerzy (zresztą obaj bardzo wymagający) naszych suszonych wynalazków.
Na pierwszy ogień poszły pigwowiec i pigwa czyli polska cytryna. O walorach zdrowotnych tych owoców nie trzeba nikogo przekonywać, ale mocno kwaskowaty smak pigwowca nie każdemu odpowiada.
Postanowiłyśmy z Lulu ususzyć owoce w dwóch wariantach - jako zdrowy dodatek do herbaty oraz jako...  chipsy.

Składniki
  • owoce pigwy lub pigwowca - dowolna ilość, która zmieści się w Waszej suszarce do owoców i grzybów (w naszych suszarkach mieszczą się zazwyczaj po 2 - 3 kilogramy na jedno suszenie)
  • cukier lub płynny miód - po 3-6 łyżek na każdy kilogram owoców (w zależności od Waszych preferencji smakowych)
  • woda - taka ilość, aby zakrywała owoce do połowy - na kilogram owoców to zazwyczaj około 0,7 litra wody

Przygotowanie chipsów pigwowych lub pigwowcowych
Owoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek pozbawić nasion. Pokrojone owoce umieścić w naczyniu, posypać cukrem lub polać miodem, delikatnie, ale dokładnie wymieszać i odstawić na jedną - dwie doby do lodówki.
Po tym czasie owoce powinny puścić niewielką ilość soku. Do naczynia z pigwą (lub pigwowcem) dodać wodę, całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum i  od czasu do czasu mieszając, gotować jeszcze około 10 minut.
Owoce wylać na sito i poczekać aż nieco odciekną, po czym ułożyć na sitach suszarki.
Suszymy najpierw na poziomie pierwszym, a po 3-4 godzinach dosuszamy na 2 lub 3 poziomie.
Całkowity czas suszenia w przypadku naszej suszarki firmy MPM model MSG-02 wynosi około 7-8 godzin, w przypadku pigwowca i około 6 - 7 godzin w przypadku pigwy.
Ususzone chipsy mogą się lekko kleić, ale nie powinny być zbyt mocno wysuszone. Można je traktować jako chipsy lub zdrowe cukierki o smaku cytrynowym.

Przygotowywanie pigwy lub pigwowca do herbaty
Owoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek można pozbawić nasion, ale nie jest to konieczne.
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim lub trzecim poziomie przez około 8 godzin.

Na pierwszym planie chipsy z pigwowca, na drugim - suszony pigwowiec do herbaty







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...