9/28/2015

Chipsy jabłkowe z cynamonem

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw to genialne, a przy tym relatywnie niezbyt drogie urządzenie, które można wykorzystywać przez cały rok. Latem suszymy zioła, truskawki i maliny, jesienią - grzyby, śliwki, jabłka i gruszki, a zimą ananasy, mango z którego mogę przygotować amchur, kiwi i inne tropikalne owoce.
Co prawda suszone owoce do najmniej kalorycznych produktów nie należą, ale są zdecydowanie zdrowsze niż wszelkiego typu batoniki i ciasteczka. Przygotowane w domu chipsy owocowe i warzywne mają jeszcze jedną niebagatelną zaletę - nie zawierają konserwantów i innych sztucznych dodatków.

Składniki:
  • około 2 kg kruchych, kwaskowych jabłek - ilość dotyczy suszarki firmy MPM model MSG-02
  • opcjonalnie sok z cytryny wymieszany z wodą w proporcjach 1:1
  • opcjonalnie cynamon
Przygotowanie
Jabłka dokładnie myjemy, ewentualnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki (im cieńsze plasterki, tym szybciej nasze chipsy będą gotowe).
Jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru, każdy plasterek zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny.
Pokrojone jabłka układamy na sitach i ewentualnie posypujemy zmielonym cynamonem.
Suszymy na pełnej mocy suszarki około 4-5 godzin, po czym pozostawiamy na noc w suchym przewiewnym miejscu.
Następnego dnia dosuszamy na niższym poziomie grzania około 1-2 godzin.

PS - jabłka pokrojone w krążki można też powiesić jako ozdobę na choince.
Przed pokrojeniem jabłka można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Jeśli jednak zdecydujecie się obierać jabłka, to nie wyrzucajcie skórek. Ususzone skórki, to świetny dodatek do zielonej lub czarnej herbaty









Jabłko z cynamonem 2015


2 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger