piątek, 25 września 2015

Chipsy gruszkowe - zdrowa suszona przekąska

Suszone owoce zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu mogą stanowić smaczną, zdrową przekąskę. Dlatego warto mieć w domu spory zapas suszonych jabłek, gruszek, truskawek, które można dać dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy
Jednocześnie ich wykonanie nie jest ani zbyt kosztowne, ani pracochłonne. Po co więc kupować gotowe produkty, skoro niewielkim nakładem można przygotować w domu suszone smakołyki.
Tak przygotowane owoce przydadzą się też do dekorowania potraw i przygotowania wigilijnego kompotu.
Suszone gruszki są znacznie słodsze niż świeże, dlatego lubią je chyba wszyscy :)

Składniki
- 2,5  kg twardych, dojrzałych gruszek - ilość dotyczy modelu
MPM model MSG-02
- opcjonalnie sok z cytryny do skropienia owoców, aby nie ciemniały
- opcjonalnie szczypta zmielonych goździków

Przygotowanie

Gruszek do suszenia nie musimy obierać ze skórki. Owoce umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry o grubości od 3 do 5 mm i ewentualnie delikatnie oprószyć mielonymi goździkami i skropić sokiem z cytryny.

Ułożyć na sitach i suszyć najpierw na drugim lub trzecim poziomie przez 4-5 godzin, a następnie dosuszyć na niższym poziomie przez 2-3 godziny.
Gruszki, jeśli są małe, można też suszyć pokrojone w ósemki, ale wtedy czas suszenia ulegnie wydłużeniu.
Po ususzeniu owoce powinny być miękkie i elastyczne, przesuszone nie będą tak smaczne.
Suszone gruszki i jabłka szybko chłoną wilgoć, dlatego należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach.


3 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...