Kurczak w sezamowej panierce

Przepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej - link do bloga
Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy.
Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ?
Spróbujcie sami :)

Składniki
  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki drobnego białego sezamu
  • 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej
  • 400-500 ml mleka lub mleka kokosowego
  • masło ghee lub olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do panierki można dodać: mielony czosnek, mieloną suszoną cebulę, chili w proszku

Przygotowanie
Piersi z kurczak umyć, osuszyć, pokroić  w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać mlekiem (zwykłym lub kokosowym) i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Mąkę wymieszać z sezamem. Kawałki kurczaka odsączyć, doprawić a następnie panierować w mące z sezamem.
Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem

źródło
Landria Voigt,
Landria Voigt, C.H.H.C
Landria Voigt, C.H.H.C


Komentarze

  1. Niedawno ćwiczyłem podobną bardzo potrawę. Kurczak był obtaczany w jajku z mlekiem i mąką (rodzaj ciasta), a następnie w panierce z mąką, bułka tartą i z przewagą sezamu. Efekt co najmniej zadowalający. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez ciekawe - muszę wypróbować przy najbliższej okazji, chociaż na jutro zaplanowaliśmy szaszłyki :D

      Usuń
  2. O mniam.. Co za apetyczne kąski. Jeśli smakują tak, jak wyglądają.. Biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny post! Najprostsze przepisy są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wpis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie. Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najczęściej robię potrawy z kurczaka. Zdjęcie bardzo apetyczne. Po Świętach mam długo wolne i chętnie skorzystam z przepisu, gdy będę wymyślała co zrobić na obiad:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczaka najczęściej przygotowuje w stylu indyjskim lub tajskim, tak przygotowany smakuje nam najbardziej

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: