8/03/2015

Kurczak w sezamowej panierce

Przepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej - link do bloga
Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy.
Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ?
Spróbujcie sami :)

Składniki
  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki drobnego białego sezamu
  • 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej
  • 400-500 ml mleka lub mleka kokosowego
  • masło ghee lub olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do panierki można dodać: mielony czosnek, mieloną suszoną cebulę, chili w proszku

Przygotowanie
Piersi z kurczak umyć, osuszyć, pokroić  w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać mlekiem (zwykłym lub kokosowym) i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Mąkę wymieszać z sezamem. Kawałki kurczaka odsączyć, doprawić a następnie panierować w mące z sezamem.
Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem

źródło
Landria Voigt,
Landria Voigt, C.H.H.C
Landria Voigt, C.H.H.C


6 komentarzy:

  1. Niedawno ćwiczyłem podobną bardzo potrawę. Kurczak był obtaczany w jajku z mlekiem i mąką (rodzaj ciasta), a następnie w panierce z mąką, bułka tartą i z przewagą sezamu. Efekt co najmniej zadowalający. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez ciekawe - muszę wypróbować przy najbliższej okazji, chociaż na jutro zaplanowaliśmy szaszłyki :D

      Usuń
  2. O mniam.. Co za apetyczne kąski. Jeśli smakują tak, jak wyglądają.. Biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny post! Najprostsze przepisy są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie. Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger