sobota, 4 kwietnia 2015

Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko"

Jakiś czas temu podawaliśmy Wam  na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to "Jak się pozbyć...... chrapania", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi.
Zarówno Ona jak i Jej mąż Pranjit pochodzą z Asam (Indie) i oboje bardzo dobrze znają tajniki ayurwedy.
Drugim naszym cennym źródłem informacji są "wesołki" z teamu Starego Wielbłąda. Ponieważ jednak niemal każdy z Pawła podwładnych pochodzi z innego regionu Indii, często mam totalny mętlik w głowie, kiedy podają mi przepisy na różne potrawy.
Swoje trzy grosze dołożył do tego Dinesh upierając się, że do każdej potrawy przyrządzanej wg receptury z określonego regionu powinnam dodawać przyprawy właśnie z tego regionu.
I tak - jeśli przygotowuję pakora (rodzaj popularnych w Indiach przekąsek) wg przepisu z Kerali, to wszystkie użyte składniki także powinny pochodzić właśnie z tego stanu.
To się dopiero nazywa "lokalny patriotyzm kulinarny" :D
Wróćmy jednak do głównego tematu tego posta czyli do "golden milk" - mleka z dodatkiem kurkumy. Opis właściwości prozdrowotnych kurkumy znajdziecie przez najmniejszego problemu w Internecie, dlatego w wielkim skrócie wspomnę tylko o tym, że przygotowane na bazie kurkumy golden milk ma właściwości
  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • podnosi odporność
  • łagodzi bóle stawów
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga trawienie
  • działa przeciwnowotworowo
Golden milk - złote mleko
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy (przepis poniżej)
  • 1 szklanka mleka krowiego, koziego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub migdałowego
  • duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
  • miód do smaku
  • opcjonalnie szczypta cynamonu lub wanilii
Przygotowanie
Dokładnie wymieszać i podgrzać wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu)  nie doprowadzając do wrzenia. Dosłodzić do smaku miodem.
Kuracja trwa 40 dni.

Pasta z kurkumy
  • 1/4  szklanki mielonej kurkumy (około 80 g)
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie
Kurkumę wymieszać z wodą i stale mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu otrzymania gęstej pasty. Zajmuje to około 6-9 minut.
Gotową pastę przełożyć do wysterylizowanego słoiczka i przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...