czwartek, 16 kwietnia 2015

Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem

Cóż tu można napisać o wątróbce ?
Chyba tylko tyle, że w ten prosty sposób można tanim kosztem przygotować wyśmienity obiad

Składniki
  • 0.5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 twarde, kwaskowe jabłka
  • 2 cebule 
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie majeranek 

Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, odsączyć z nadmiaru wody i zasypać niewielką ilością mąki pszennej. Najwygodniej zrobić to w foliowym woreczku, energicznie nim potrząsając do czasu aż każdy kawałek wątróbki będzie pokryty mąką. Tak przygotowaną wątróbkę odłożyć na bok.
Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju do czasu aż zmięknie. Zwiększyć płomień (olej powinien być bardzo gorący) i dodawać wątróbkę kawałek po kawałku (jeśli wątróbka zbyt długo będzie leżała w mące, może się posklejać i trzeba ją będzie rozdzielać).
Smażyć do czasu aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka, po czym dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w "ósemki" jabłka. Zmniejszyć ogień, doprawić pieprzem i ewentualnie majerankiem, przykryć i mieszając od czasu do czasu, dusić jeszcze przez 3 do 6 minut, aż jabłka będą miękkie.
Posolić, podawać z ziemniakami lub białym pieczywem.


2 komentarze:

  1. Muszę kiedyś wypróbować, bo jak dla mnie to bym zrobił to w nieco innej kolejności. Najpierw wątróbka na tłuszcz, potem gdy już zbrązowiona dopiero cebulka i jabłko na koniec.
    Znajoma jeszcze taką wątróbkę mieli przez drobne sito i ma smarowidło na chleb.
    A na ogół smażymy obtoczoną w mące watróbkę na mocno rozgrzanym tłuszczu i na talerz, gdzie dopiero sól i ewentualnie pieprz. Co prawda pryska cholera i strzela, ale za to smak boski! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś robiłem w ten co ty, ale jakoś się przestawiłem i w powyższym wykonaniu bardziej mi smakuje

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...