poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Boczek "palce lizać" z szynkowaru

Odkąd mamy szynkowar ani razu nie kupiliśmy w sklepie wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki, szynki, polędwice i boczki.
Boczek z szynkowaru stał się jedną z naszych ulubionych wędlin do kanapek. Aromatyczny. miękki i dobrze przyprawiony urzeka smakiem nawet najwybredniejszych.

Składniki
 
Proporcje na 1 kilogram mięsa
Proporcje na 0.65 kilograma mięsa
1 kg boczku ze skórą
0.65 kg boczku ze skórą
18 - 20 g soli peklowej
12,5 - 14 g soli peklowej
1,8 do 2,2 g świeżo zmielonego pieprzu
1 do 1,4 g świeżo zmielonego pieprzu
3 do 3,5 g granulowanego czosnku
2 do 2,2 g granulowanego czosnku
2 g przetartego majeranku
1,4 g przetartego majeranku
10 mieszanki Smak Becon mix
7 g mieszanki Smak Becon mix
7 do 8 g żelatyny
4 do 5 g żelatyny

Sprzęt
  • szynkowar "Singiel
  • garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar
  • termometr do mięsa
  • woreczki do szynkowaru lub folia aluminiowa
  • waga jubilerska - bardzo przydany sprzęt do precyzyjnego odmierzania przypraw

Przygotowanie
Boczek umyć w zimnej wodzie, osuszyć, przekroić w zależności od grubości na dwa lub trzy płaty wielkością dopasowane do rozmiaru szynkowaru.
Każdy z płatów ponacinać w kratkę (z wyjątkiem części ze skórą), lekko rozbić tłuczkiem do mięsa,  natrzeć dokładnie solą peklową i przyprawami (z wyjątkiem żelatyny) i odstawić do lodówki na 24 godziny. Temperatura w lodówce powinna wahać się w przedziale 4 do 6 stopni.
Następnego dnia każdy z zapeklowanych płatów boczku posypać żelatyną, ewentualnie obsypać dodatkowo pieprzem.
Tak przygotowany boczek ułożyć ściśle warstwami w woreczku do szynkowaru lub w szynkowarze wyłożonym folią aluminiową, zwracając uwagę, aby nie było pozostawiać pustych miejsc. Płaty boczku powinny ściśle do siebie przylegać. Zamknąć szynkowar zakładając sprężynę dociskową i odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.
Na 2-3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki.
Podgrzać wodę w garnku wodę do temperatury 40 stopni, wstawić szynkowar. Woda powinna sięgać około 0.5 cm poniżej rantu szynkowaru. Podgrzewać wodę do zyskania temperatury około 80 stopni i parzyć do czasu aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 stopni.
Po wyjęciu szynkowaru schłodzić go pod zimną wodą, odczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie otwieramy szynkowar.
Tak przygotowany boczek jest bardzo miękki i aromatyczny
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Witanko! Zaglądam z ciekawością od paru dni - bardzo tu inspirująco.
    Parę przepisów już sobie wybrałem do realizacji. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nas to cieszy i mamy nadzieję, że nie zawiedziemy kulinarnie :)

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...