3/19/2015

Co to jest szynkowar

Jako, że do mojego wczorajszego posta komentarzy było niewiele, za to maili z pytaniem "co to jest szynkowar" całkiem sporo postaram się w skrócie odpowiedzieć.
Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa.
Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach:- kiełbasę drobiową,
- mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super)
- kiełbasę szynkową,
- pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce,
a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej szynki konserwowej "Krakus"
Samo urządzenie nie jest skomplikowane - składa się z mocnej sprężyny dociskowej, metalowej pokrywy i naczynia w którym umieszcza się mięso.- vide zdjęcia poniżej.
Mamy obecnie dwa szynkowary - jeden prostokątny o pojemności 900 gramów, drugi okrągły o pojemności 1,5 kg. Szynkowary są oczywiście w różnych rozmiarach, ale dla nas te dwa rozmiary były optymalne. 
Zdecydowanie lepiej sprawdza się u nas szynkowar prostokątny. Znacznie łatwiej ułożyć w nim wkład mięsny i wyjąć gotową wędlinę.
Do przyprawiania wędlin z szynkowaru możecie użyć gotowych mieszanek lub poeksperymentować w poszukiwaniu ulubionego smaku.
Bardzo żałuję, że nie znaliśmy tego sprzętu przed wyjazdem do Arabii Saudyjskiej, bo dla emigranta zwłaszcza pracującego na Bliskim Wschodzie lub w kraju, gdzie trudno o dobrą kiełbasę takie urządzenie to prawdziwy skarb.
Na następny kontrakt szynkowary pojadą z nami - gdziekolwiek by to nie było :)

Ps.
Przepisy na wyrobu z szynkowaru podamy niebawem, a już jutro....... ?

Szynkowar - co to za stwór ?
nasz szynkowar - zdjęcie ze strony producenta

budowa szynkowaru - zdjęcie ze strony producenta

4 komentarze:

  1. I ja zamierzam zakupić to ustrojstwo :) Wiesz może gdzie w sklepie nie on line mozna dostać ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupowałem on-line na stronie internetowej producenta
    W sklepach "stacjonarnych" w Warszawie widziałem tylko te okrągłe a one są dużo gorsze od prostokątnych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przekonałeś mnie - kupiony i własnie robi się pierwszy wyrób prasowana z piersi kurczaka i mięsa z udek kurczaka. Teraz się marynuje, wieczorem parzenie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger