Ricotta domowa - włoski smak w polskiej kuchni

Naszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków.
Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :)
Proste, szybkie do zrobienia i przynajmniej wiem co jemy.
Ser z poniższego przepisu smakiem i konsystencją jest bardzo zbliżony do włoskiego sera ricotta lub cypryjskiego anari więc z powodzeniem można go wykorzystać jako ich zamiennik.
W oryginale zarówno ricottę jak i anari przygotowuje się z serwatki, ale tej zawsze mamy za mało.

Ricotta domowa - składniki

  • 2 litry niepasteryzowanego mleka 3,2% (najlepszym rozwiązaniem byłoby wiejskie mleko)
  • 1 litr maślanki (lub 0,5 litra śmietany jeśli ser ma być bardziej tłusty)
  • 5 łyżek soku z cytryny lub 3 łyżki octu 10%
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka soli

Ricotta domowa - przygotowanie

Mleko i maślankę (lub śmietanę) przelać do garnka i powoli podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni (zawartość garnka powinna być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować).  Po osiągnięciu oczekiwanej temperatury zmniejszyć płomień do minimum, dodać sól i sok z cytryny (lub ocet),  dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia po czym przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczka (jeśli ser ma być bardziej wilgotny)  i pozostawić na 30-60 minut do odcedzenia.
Im dłużej ser będzie ociekał, tym będzie bardziej suchy.
W niektórych sklepach można też kupić specjalne foremki do odcedzania sera, które nadają mu ładny kształt.


Komentarze

  1. Dziendobry, ile wychodzi gramowo tej ricotty z powyzszych skladnikow ? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: