piątek, 27 marca 2015

Bardzo puszysty sernik z rodzynkami

Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, (tutaj przrpis) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować. 
Jako baza posłużył przepis na nasz ulubiony bardzo puszysty sernik z rodzynkami, ale zamiast twarogu użyłem 6 dniowego labnehu.

Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm

Masa serowa
  • 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu
  • 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu)
  • 150 ml śmietany do ciast i deserów
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej)
  • 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli (do ubijania białek)
  • opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie
Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie  utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem i śmietaną. 
Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone masło i jeszcze chwilę miksować. 
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. 
Masę serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC 
Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia
Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie)
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła lub margaryny
  • 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować masę serową.
Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...