piątek, 20 marca 2015

Aromatyczny boczek z szynkowaru

Postanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł boczek, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej.
Była to moja pierwsza próba z nowym szynkowarem firmy Tradismak, więc nie eksperymentowałam za dużo.
Jedyny dylemat, który miałam, to jakiej przyprawy użyć, ponieważ wraz z urządzeniem otrzymaliśmy cały zestaw mieszanek przyprawowych.
Zdecydowałam się na przyprawę Szeherezada S, która przypominała mi nasze życie na Bliskim Wschodzie.

Składniki
  • 800 g  boczku ze skórą, ale bez kości (my preferujemy dość tłusty)
  • 16 gramów przyprawy mieszanki Peklosmaczek K
  • 16 gramów mieszanki Szeherezada S
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • pieprz czarny i ewentualnie wędzona papryka do smaku
Sprzęt
  • szynkowar "Singiel
  • garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar
  • termometr do mięsa
  • woreczki do szynkowaru lub folia aluminiowa
Przygotowanie
Boczek umyć w zimnej wodzie, osuszyć, przekroić  na dwa lub trzy płaty wielkością dopasowane do rozmiaru szynkowaru.
Każdy z płatów ponacinać w kratkę (z wyjątkiem części ze skórą), lekko rozbić tłuczkiem do mięsa,  natrzeć dokładnie Peklosmaczkim i wstawić do lodówki na 24 godziny. Temeperatura w lodóce powinna wahać się w przedziale 4 do 6 stopni.
Następnego dnia każdy z zapeklowanych płatów boczku natrzeć dokładnie przyprawami i czosnkiem, posypać żelatyną, ewentualnie obsypać pieprzem i wędzoną papryką.
Tak przygotowany boczek ułożyć ściśle warstwami w woreczku do szynkowaru lub w szynkowarze wyłożonym folią aluminiową, zwracając uwagę, aby nie było pozostawiać pustych miejsc. Płaty boczku powinny ściśle do siebie przylegać. Zamknąć szynkowar zakładając sprężynę dociskową i odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.
Na 2-3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki.
Podgrzać wodę w garnku wodę do temperatury 40 stopni, wstawić szynkowar. Woda powinna sięgać około 0.5 cm poniżej rantu szynkowaru. Podgrzewać wodę do zyskania temperatury około 80 stopni i parzyć do czasu aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 stopni.
Po wyjęciu szynkowaru schłodzić go pod zimną wodą, odczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie otwieramy szynkowar.
Tak przygotowany boczek jest bardzo miękki i aromatyczny
Smacznego :)
Ola vel Wielbłądzica Domowa
























Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...